Близо 1500 души почетоха навършването на 143 г. от гибелта на

...
Близо 1500 души почетоха навършването на 143 г. от гибелта на
Коментари Харесай

Близо 1500 души почетоха паметта на Христо Ботев на връх Околчица

Близо 1500 души почетоха навършването на 143 година от гибелта на гениалния стихотворец и бунтовник Христо Ботев на всенародното поклонение на връх Околчица. 

Събитието се организира от 11:30 ч. с участието на военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

Възпоменателният протест бе открит с осъществяване на стихотворението " Хаджи Димитър " от възпитаничка на локалното НУ " Св. Софроний Врачански " Юлиета Велчева. Следващият рецитал бе на свитхотворението " Обесването на Васил Левски " от съученика ѝ Антъни Чучков.

Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий отслужи молебен за България дружно със свещеници от епархията.

Десетки венци и букети бяха положени пред паметника, увековечил подвига на Христо Ботев. По традиция, тъкмо в 12:00 ч., зазвучаха и сирените, които оповестиха отдаването на респект към паметта на българските герои. Сирените се включват в Деня на Ботев от 1948 година, когато се навършват 100 година от рождението му.

Около 1500 индивида отдадоха респект на героите през днешния ден, като съгласно уредниците броят на присъстващите пораства всяка година.

На митинга участваха още: министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, народните представители Красимир Велчев, Красен Кръстев, Димитър Главчев и Красимир Богданов, регионалният шеф Малина Николова, полковник Кръстев, ръководителят на Общинския съвет Румен Антов, общински съветници, делегации от побратимените градове, участниците в годишния Ботев поход, поданици и посетители на града. 

Кметът на Враца Калин Каменов поздрави присъстващите:

" Преди няколко дни, покрай село Баница, походниците трябваше да се оправят с извънредно неподходящи метеорологични условия. Някои от тях се уплашиха, само че имаше една дребна група врачански възпитаници, които макар времето, не се отхвърлиха, танцуваха български хора и пееха песни за поета и бунтовник. Изпитах горделивост от това, че в нашия град има младежи, които съпреживяват делото на Христо Ботев и неговата чета. Тяхната постъпка ни дава сили, че актуалното потомство носи паметта за Ботев в сърцето си. Благодаря ви, че сте тук, с цел да се поклоним дружно пред делото на починалите за свободата ни. Поддържайте патриотичния дух, а когато се сблъскате с компликация – не забравяйте, че сте наследници на един мощен и горделив народ! Дълбок реверанс пред починалите! Да живее България! "  

През 2019 година се навършват 143 години от гибелта на гениалния стихотворец и бунтовник Христо Ботев на връх Околчица във Врачанския балкан, където е последната борба на Ботевата чета.

Денят за пръв път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година, а публично - от 1901 година на връх Вола.

Събитията във връзка Деня на Ботев започнаха вечерта на 1 юни с тържествена заря-проверка на площад " Христо Ботев " във Враца и слово на президента Румен Радев. Такава имаше и в родния град на Ботев - Калофер, а също - в Хасково, Кърджали и Павел баня.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР